Smulgerea Grivitei - 03
de George Cosbuc
Romanii aveau sa bata Plevna dinspre miazanoapte si rasarit. Pe partea asta, Osman avea un sir de redute si de santuri de adapost. Ele incepeau din malul drept al raului Vid, de la satul Opanez, treceau pe la satul Bucova si se ispraveau la Grivita.
La mijlocul sirului de intariri, la Bucova, era tabara intarita a lui Osman. Aici sta el cu multimea oastei si carmuia luptele de prin toate redutele. De la Bucova se intindeau santuri napraznice spre stanga. Si la capatul lor erau doua redute, la Opanez. Tot asa la dreapta, se intindeau santuri pana deasupra satului Grivita si se ispraveau la doua redute.
De la Grivita inainte, pe cealalta parte a Plevnei, se intindea alt sir de redute pe la cateva sate pana in malul Vidului. Acest sir de intariri aveau sa-l bata rusii.
Trei dintre ostirile de pedestrime ale noastre s-au ingramadit la cele doua redute de deasupra satului Grivita. Aceste redute inchideau soseaua ce duce din Plevna spre Rusciuc si erau cele mai tari si mai cu maestrie asezate din toate cate le avea Osman pe langa Plevna.
Ostirea din Moldova de Jos s-a asezat prin vaile Bucovei ca sa bata reduta Plevnita, pe care o numesc cartile reduta no.2; ostirea din Moldova de Sus s-a randuit prin vaile paraului Grivita, ca sa bata reduta numita no.1. Iar ostirea din Muntenia mare a stat mai in darat de sprijin.
Redutele erau la departare de 600 de metri una de alta. Ele se numeau impreuna Abdul-Kerim-tabia, iar la un loc cu toate intariturile care aparau Plevna despre miazanoapte se numeau frontul de la Ianik-Bair. Intre ele si imprejruul lor erau semanaturi de porumb. Spre partea despre Plevna se intindea la spatele lor o vale larga, cu coastele line, iar imprejur colnice taiate de valcele.
Redutele erau cam de vro 50 de metri patrati, avand parapete inalte, santuri adanci imprejur si alt rand de santuri inaintea lor si gropi pentru vanatori. Iar intre ele erau legate cu un sant de adapost. In reduta no.1 erau trei batalioane turcesti cu 5 tunuri, iar in cealalta 5 batalioane cu 11 tunuri. In apropierea lor, mai spre apus, era un lagar turcesc numit Bas-tabia, de unde le puteau sari turcii in ajutor in cateva minute.
Plevnita era pe creasta unei rapi. Valea de sub ea era larga ca de 5 azvarlituri de piatra. Flacaii nostri o numira "Valea Sangelui", caci in ea au perit cei mai multi romani. Coasta din fata era repede si fara nici o adapostire; pe rapa de sub reduta era mai la o parte un tufis de aluni. Intre Plevnita si cealalta reduta pe coama unui deal, era loc oblu, parte semanat cu porumb, parte loc de pasune.
Grivita era pe muchia dealului de catre sosea.
Pe vremea cand a izbit rusii de doua ori Plevna, prin iulie, Osman avea pe partea asta numai o reduta Grivita. In graba, el isi ridicase inca trei redute, ca sa-si apere cele trei sosele care intra in Plevna: reduta Grivita, deasupra soselei Grivita-Rusciuc, reduta de pe Dealul Verde ca sa-i apere soseaua ce duce spre munti si spre Tarigrad, si o reduta la Opanez, deasupra podului de peste Vod, ca sa apere soseaua care duce la Vidin.
Rusii au nazuit atunci sa intre in Plevna pe soseaua Grivitei. Toata perzarea lor a fost la reduta aceasta. De aceea prinsera groaza de ea.
De la infrangerea rusilor pana la sosirea ostirilor noastre - vreme de cinci saptamani - Osman si-a tot ridicat redute. Iar acolo unde a fost izbit de rusi, la Grivita, a bagat de seama mai cu temei ce intariri trebuie sa faca si pe unde, ca sa fie cu vegheare deplina, Si a inceput sa ridice Plevnita, ca sprijin Grivitei. Si i-a chibzuit asezarea intr-un loc nestrabatut, si cu atata mestesug a facut-o incat a amagit si pe rusi si pe romani cu fiinta ei. Caci, oricum te invarteai prin imprejurimi, nu vedeai doua redute, ci numai una. Ori dealurile acopereau o reduta dintr-o parte, asa ca nu vedeai decat pe cealalta; ori daca te uitai din spre sat, se acoperea un ape alta, cum acopera o mana pe cealalta cand lipesti palmele ca sa te inchini.
Se stia insa bine ca sunt doua. Se vedea dupa paretii lor; ai Plevnitei erau mai inalti, iar pamantul se cunostea ca e proaspat; de curand sapat.
Dar ce departare e intre ele, cum stau asezate pe creasta dealului, nu se putea stirici. Din pricina asta, ofiterii iscoditori ai locurilor nici n-au banuit ca sub Plevnita e o vale - a "Sangelui" - si nestiinta despre ea a fost singura vina ca am pierdut lupta la Plevnita, si-am lasat pieririi peste o mie de flacai prin vaile Bucovei.
Rusii socoteau aceste redute, daca nu ca zavor al Plevnei, cel putin ca adapostul cel mai primejdios a lui Osman. Fie ca erau strabatuti de credinta asta, fie ca intrase numai spaima in ei dupa grozavele infrangeri ale lor la Grivita, ei au incredintat aceste redute romanilor. Oricare ar fi fost temeiul acestei incredintari, faptul e marturisit de toti strainii, ca romanii au fost oranduiti cu oastea in locul cel mai primejdios.
Smulgerea Grivitei - 01
Smulgerea Grivitei - 02
Smulgerea Grivitei - 03
Smulgerea Grivitei - 04
Smulgerea Grivitei - 05
Smulgerea Grivitei - 06
Smulgerea Grivitei - 07
Smulgerea Grivitei - 08
Smulgerea Grivitei - 09
Smulgerea Grivitei - 10
Smulgerea Grivitei - 11
Smulgerea Grivitei - 12
Smulgerea Grivitei - 13
Smulgerea Grivitei - 14
Smulgerea Grivitei - 15
Smulgerea Grivitei - 16
Smulgerea Grivitei - 17
Smulgerea Grivitei - 18
Smulgerea Grivitei - 19
Aceasta pagina a fost accesata de 2113 ori.