Risipirea Plevnei - 01
de George Cosbuc
De cinci luni incheiate stetea Osman inchis in Plevna si mai bine de patrusprezece saptamani trecusera de cand s-au impreunat ostile noastre cu ale rusilor ca sa faca sfarsit indaratnicului pasa.
Osman se impotrivea vitejeste si nu voia sa se dea prins. El tot tragea nadejde de ajutor din doua parti: de la cetatea Vidinului, de unde plecase el, si de la Sofia. In Vidin era oaste de vreo douasprezece mii de oameni cu multa multime de tunuri, iar de la Vidin de-a lungul Dunarii pana la Rahova mai era pe atata oaste. Iar de peste munti puteau sa-i soseasca ostiri mari, caci turcii aveau destula putere. Osman se bizuia, dupa incredintarea sultanului, in oastea de vreo saisezeci de mii ce avea sa-i soseasca dintr-o zi intr-alta pe drumul Sofiei.
Dar aceasta oaste a fost numai o nalucire a lui Osman. Sultanul dete intr-adevar porunca unui pasa, Mehmet-Ali, sa adune risipiturile de oaste si luptatorii de adunatura la Sofia si sa alerge sa despresoare pe Osman. Dar, Mehmet n-a ispravit nimic si chiar daca adunase in cateva randuri oaste mare, s-a temut sa vie cu ea spre Plevna. Iar Osman nu stia nimic, tot astepta oastea fagaduita si-i ducea odorul.
Ajutoare mai mici i-au sosit de multe ori, si de la Rahova si de la Sofia. Pe drumul Sofiei isi facuse Osman redute puternice la Dubnic si la Telis, doua sate dincolo de Vid.
Indata ce au trecut calaretii rusi si romani, dincolo de Vid, rusii au luat in primire drumul Sofiei, iar ai nostri drumul Rahovei. De la Rahova nu i-au mai venit lui Osman ajutoare, caci dupa ce au prins calarasii nostri de vreo cateva ori carele cu hrana si cu plumbi, turcii n-au mai incercat sa trimita.
Dar, de pe drumul Sofiei i-au venit mereu ajutoare, in ciuda calaretilor rusi. Numai dupa ce a trecut pedestrime crestina si dincolo de rau s-a sfarsit cu ajutoarele.
In septemvrie i-a venit odata un ajutor de vreo zece oameni, adusi de un pasa, cumnat al sultanului, cu vreo sase mii de care incarcate cu de toate cate trebuiesc ostirii. Calarasii rusi au sarit in drumul pasei, i-au hartuit oastea zece zile de-a randul, s-a tinut de siragul carelor, izbindu-le, dupa obiceiul calarasilor, cand de ici, cand de colo. Dar turcii si le-au aparat cu vitejie.
Pe la inceputul lui octomvrie tot acelasi pasa a venit de peste munti a doua oara cu vreo patru mii de care si i-a adus lui Osman cam vreo sase mii de pedestrasi.
Dar indata dupa aceasta au inceput sa soseasca grenadirii, sa se resfire pe sesuri dincolo de Vid si sa inchida drumul Sofiei. Pentru redutele de la Dubnic si Telis - doua popasuri cu intariri ale turcilor pe drumul Sofiei - a fost lupta mare. Pana n-au pus mana pe aceste cuiburi, crestinii n-au putut sa inchida cu totul pe Osman in Plevna. Cam pe la sarbatoarea Sfintei Paraschiva, grenadirii au izbit Dubnicul care era aparat de vreo opt mii de turci cu tunuri.
Au luat parte la lupta si de ai nostri: vanatorii care au razbit in Grivita si dorobantii din Roman.
Dubnicul a cazut; Telisul s-a impotrivit vreo trei zile si in urma s-a incheiat.
Deodata cu cucerirea acestor doua redute puternice, Osman si-a pierdut drumul Sofiei. Iar dupa luarea Rahovei de romani, a pierdut nadejdea si de la Vidin.
Cu asta i s-au scurtat zilele.
Acum era impresurat de toate partile de ostirile crestine, inchis ca intr-un staul.
Din zi in zi ostirile crestinilor se adunau tot mai strans pe langa Plevna, tot mai aproape. Toate potecile dealurilor, toate incalcitele drumuri ale vailor erau pazite de rusi si de romani, asa ca nu putea nici un turc sa iasa din Plevna ca sa duca vesti la alte osti turcesti, nici sa intre vreunul cu stiri dinafara.
Crestinii isi faceau necontenit santuri si se indesuiau spre redutele paganilor. Osman putea sa stea in Plevna pana mai avea hrana si plumbi. Neputand primi dinafara hrana, trebuia sa i se ispraveasca odata.
Iar daca ar fi vrut Osman sa fuga din intariturile sale n-ar fi avut unde, caci in tot locul ar fi dat de redutele si de oastea crestinilor.
Risipirea Plevnei - 01
Risipirea Plevnei - 02
Risipirea Plevnei - 03
Risipirea Plevnei - 04
Risipirea Plevnei - 05
Risipirea Plevnei - 06
Risipirea Plevnei - 07
Risipirea Plevnei - 08
Risipirea Plevnei - 09
Risipirea Plevnei - 10
Risipirea Plevnei - 11
Risipirea Plevnei - 12
Risipirea Plevnei - 13
Risipirea Plevnei - 14
Risipirea Plevnei - 15
Risipirea Plevnei - 16
Risipirea Plevnei - 17
Aceasta pagina a fost accesata de 2003 ori.