Zvarcoliri pe sub pamant - 04

Zvarcoliri pe sub pamant - 04

de George Cosbuc


Acum stateau, unul dupa altul insirate pe camp, trei bataliaone culcate pe jos, si bietii dorobanti ai lui Ion Niculae erau singuri sub reduta turcilor. Spun ofiterii ca focul turcesc niciodata n-a fost asa de puternic si de manios ca acum, parca s-adunasera toate zecile de mii de osteni ai lui Osman intr-un singur loc.
Se intamplase ca toate aceste trei batalioane culcate sa fie de munteni. De aceea, moldovenii lui Ion Niculae s-au plans ca "i-au lasat muntenii la pieire".
In vremea aceasta moldovenii lui Ion Niculae strabatura locul dintre sant si reduta, incepura s-arunce scarile pe parapet si sa se urce ici colo cate unul pe zidul cel drept ca peretele. Ei se mai luptau in pierzarea mintii, caci acum nici de scapare nu era vorba, necum de biruinta. Toti patru comandantii de companii cazusera, capitanul Nastase Ion mort, iar ceilalti trei capitani, Ioachim Rusu, Vasile Andreescu si Hacic au fost dusi la ambulante. Companiile fura carmuite de singurii ofiteri, de un locotenent si trei sublocotenenti; dar locotenentul cazu ranit, iar toti sublocotenentii ramasera morti pe sub parapet.
Ca si la intaia navala la Plevnita, batalionul ramas fara ofiteri a fost dus inainte de sergenti si de caprari, pana mai erau si de acestia. Zvarcolirea era fara nici o tinta, soldatii se luptau numai ca sa ucida si sa se apere de moarte; coplesiti cu totul ei se zbateau in ghiarele mortii. Plecasera o mie de oameni, si cazusera opt sute - si cei doua sute ramasi, gafaind de oboseala si plin de sange, se mai bateau, se bateau ca orbii, nechibzuind unde lovesc si nesimtind ca sunt loviti.
Maiorul Ion Nicolae se tinu tot in fruntea lor si cu atata vitejie nazuise spre sirurile turcilor si atat de mult ii amarase cu avantul, incat la urma cand il vazuse strapuns de baioneta si cazand pe spate, sarira la el cu topoarele si-i despicara capul, ciopartindu-l in bucati. Insisi ofiterii turci il ciopartisera, dintai pe el, apoi pe capitanul Ion Nastase, caci vruse Dumnezeu sa caza viteazul maior chiar in locul unde-i cazuse mai inainte capitanul.
Sarisera intr-acets timp si batalioanele din urma, care se asternusera campului. Degeaba insa se opintira sa stavileasca impotrivirea turcilor si degeaba le-a fost toata staruinta si statornicia. Sarira acum si rezervele turcesti, alergara intr-un suflet la reduta companiei din tabara intarita de la Bucova si insusi Osman fu instiintat sa trimita batalioanele de sprijin.
Domnitorul nostru, cat a tinut lupta, stete in dosul redutei noastre pe un colnic si priveghea lupta. Vazand el ca e cu neputinta sa se mai prleungeacsa o lupta zadarnica si ca turcii se ingramadesc tot mai mult, a dar porunca de retragere, ca sa nu-si mai dea pieririi batalioanele asa de cumplit amenintate.
Un batalion din garnizoana Grivitei iesi atunci si sprijini retragerea. Batalionul dorobantilor din Ramnic trebuia sprijinit mai ales, fiind mai sub reduta - batalionul moldovenilor nu putea sa mai fie mantuit, era jertfit cu totul. In retragere, dorobantii adunasera pe cei raniti de pe camp, pe cati putura; raitii din santuri ramasera acolo si fura macelariti de turci. Pe moldovenii lui Ion Niculae, cati apucara sa se retraga de sub reduta peste sant, ii adusera dorobantii din celelalte batalioane parte in brate, parte tarandu-i, caci intr-atata erau de obositii, de nu se puteau tine pe picioare.
Intre ofiterii raniti, aduceau ai nostri si pe capitanul Bogdan, un ofiter de ordonanta, care fiind trimis de domnitorul nostru sa-i aduca vesti de pe campul de lupta, se alipii de dorobantii ramniceni si se ruga sa fie lasat sa intre si el in foc. Am spus mai inainte, cum alt ofiter de ordonanta, locotenentul Calinescu, facu acelasi lucru si cazu izbit de glont. Capitanul Bogdan era izbit de doua gloante si avea pantecele sfasiat de ele, incat ii curgeau matele. Dus in spital chiar in aceea zi fu cercetat de domnitorul nostru, care insusi isi puse crucea Sfantului Gheorghe pe piept - dar peste noapte capitanul a murit.


Zvarcoliri pe sub pamant - 01
Zvarcoliri pe sub pamant - 02
Zvarcoliri pe sub pamant - 03
Zvarcoliri pe sub pamant - 04
Zvarcoliri pe sub pamant - 05
Zvarcoliri pe sub pamant - 06
Zvarcoliri pe sub pamant - 07
Zvarcoliri pe sub pamant - 08


Aceasta pagina a fost accesata de 1810 ori.