Zvarcoliri pe sub pamant - 03

Zvarcoliri pe sub pamant - 03

de George Cosbuc


Turcii de pe parapetul redutei varsau gloantele ca grindina asupra romanilor care nu intrasera inca in sant, iar cei din sant se aparau cu baioneta.
Dupa ce ai nostri sarira in sant, turcii de pe parapet, ne mai putand sa traga spre ai nostri, caci ar fi lovit si intr-al lor, iesira cu mare strigat si cu multa navala dinr eduta si venira intr-ajutorul celor din santuri.
Capitanii Nastase Ion si Ioachim Rusu ii vazura si ocolind santul, le iesira inainte cu o mana de oameni. Ei trecura peste gramada de fasine, dar Rusu cazut ranit de glont si se pravali in sant. Un redif se repezi de departe spre capitanul Nastase cu baioneta, dar soldatul Teodor Darju, vazandu-l, ii sari in cale si-l ghiontui cu patul pustii in falci de-l rasturna plin de sange. Capitanul apucase ca sa dea intr-o parte de izbitura turcului, dar alunecand pe sange, cazu jos in genunchi si acolo ramase, caci in clipa aceea l-a traznit un turc cu patul pustii in ceafa si i-a rupt oasele gatului.
In clipa urmatoare rasare din sant maiorul Nicolae Ion, cu obrazul numai sange, cu bluza toata sfasiata, plin de noroi si fara chipiu. Dupa el, gloatele. Scapase ca prin farmec de cateva baionete; a fost izbit insa in doua randuri cu pumnii in obraz. In fruntea dorobantilor sai se apucase c-un sergent turc de gat si in zvarcolire isi sfasiara amandoi hainele, apoi fu azvarlit in noroi. Trecusera peste el si turci si romani, si cazura morti in vremea aceasta doi sublocotenenti, Valentineanu si Danescu.
Sa contenim aici cu povestirea, ca sa ne intoarcem la celelalte batalioane.
In clipa in care a sarit Ion Niculae cu ai sai in santul turcesc, din paralela noastra iesira cu mare strigat dorobantii munteni, in cap cu maiorul Handoca, si incepura sa alerge spre reduta.
Turcii ii intampinara cu salve de pusti, tunurile de pe dealuri incepura sa-i bata in coasta stanga. Secerati ca snopii, de focul turcesc, dorobantii se rarira dintr-o data; maiorul Handoca, izbit de un glont, cazu ranit si ramase jos.
Atunci companiile sovaira. Capitanul Ionescu, insa, in fruntea companiei lui, sari inainte; un plumb veni suierand si tranti pe capitan la pamant. Locotenentul Ratescu isi azvarli compania inainte, dar fu ranit si el, si compania statu pe loc. Neputand sa inainteze, intreg batalionul sta asa culcat atunci pe pamant, ca sa scape de glaonte.
Acestia stateau acum pe loc, asternuti campului si Niculae Ion cu ai sai era lasat singur pe sub reduta.
Carmuitorul luptei, colonelul Sachelarie, dete atunci porunca sa iasa din paralele al treilea batalion, al maiorului Badulescu. Batalionul sari repede si in pas alergator incepu sa fuga spre reduta.
Carmuitorul luptei, colonelul Sachelarie, dete atunci porunca sa iasa din paralele al treilea batalion, al maiorului Badulescu. Batalionul sari repede si in pas alergator incepu sa fuga spre reduta. Locotenentul Calinescu, un ofiter de ordonanta al domnitorului nostru, alerga inaintea batalionului: el ceruse insusi sa i se faca onoarea sa mearga in lupta. Cazu insa de la cei dintai pasi, izbit drept in mijlocul fruntii de un glont. Cu toate ca amandoi capitanii celor doua companii de dinainte, Mihaescu si Davidescu, cazusera raniti, companiile mergeau inainte. Dar asa de omorator era focul turcesc, incat nici acest batalion n-a putut sa inainteze si abia ajunse pana unde era culcat batalionul lui Handoca, abia apuca sa-l ocoleasca si sa treaca putin inainte, si trebui sa se astearna si ei pe pamant.
Acum stetea si acest al doilea batalion pe loc si Niculae Ion cu ai sai era lasat singur in mana mortii sub reduta.
Comandantul luptei mai avea rezervele. Sa le bage si pe ele in foc? Vazand ca amandoua batalioanele trimise intr-ajutor nu inainteaza si ca lupta e deznadajduita, dete porunca batalionului maiorului Pega sa iasa la larg. Acest batalion dintr-al saptelea de linie, asezat in dosul redutei noastre, iesi grabit din santuri si ocoli reduta cu multa greutate, fiind mare imbulzeala de soldati de-ai garnizoanei pe langa reduta. Razbi printre ei si fiindca nu mai era vreme sa intre prin santurile din apropiere, el fu silit s-alerge pe camp deschis. Batut din coaste de tunurile din Bucova si din fata de tunurile Plevnitei, acest batalion scazut de tot, n-a putut sa inainteze decat pana la paralela - adica pana acolo de unde pornisera celelalte trei batalioane - si trebui sa stea si el pe loc.






Zvarcoliri pe sub pamant - 01
Zvarcoliri pe sub pamant - 02
Zvarcoliri pe sub pamant - 03
Zvarcoliri pe sub pamant - 04
Zvarcoliri pe sub pamant - 05
Zvarcoliri pe sub pamant - 06
Zvarcoliri pe sub pamant - 07
Zvarcoliri pe sub pamant - 08


Aceasta pagina a fost accesata de 1700 ori.