Smardanul si Vidinul - 12

Smardanul si Vidinul - 12

de George Cosbuc


Dar nu i-a lasat Dumnezeu. Cam pe la amiazi li s-a trimis din tabara doua regimente de pedestrime si doua de calareti ca oaste de sprijin, cu vreo cateva tunuri. Pan-acum n-avusesera nici tunuri, nici calreti. Si li s-au adus si plumbi destui.
Acum sa vie turcii, daca mai indraznesc!
Si au indraznit. N-a trecut multa vreme, dupa sosirea ajutorului din tabara si iata ca departe, in zare, pe drumul Capitanovcei, s-a ivit iarasi batalioanele turcesti crescand mereu si rasetindu-se pe campie.
Turcii pornisera mai multi si mai cu inima. Se vede ca plecasera cu toata puterea lor, ca veneau ca o furtuna si cu oaste de calarasi si cu tunuri. Isi indreptara ghiulele tot spre Inova si spre podul dinspre Delena ca sa-l rupa si sa ne taie calea.
Cele doua regimente de rosiori s-azvarlira atunci in coastele turcilor, spre dreapta. Ce mai galop era! Zburau calaretii cu sabiile deasupra capului, de credeai ca au sa risipeasca pe turci ca pleava.
Turcii s-au intors spre calareti si dupa felul cum s-au aparat, se cunostea ca vin spre romani cu multa urgie. Toata azvarlitura vitejeasca a calarimei nu le-a putut rupe randurile si degeaba se tot indesau calaretii in pedestrimea lor, caci turcii inaintau repede si cu puterea intreaga.
Atunci, companiile noastre din santurile Inovei pun pustile la ochi. Focul romanilor rareste sirurile mai din frunte ale turcilor; trag tot mai repede romanii, tot mai cu suflet, dar incep sa se cutremure, vazand ca turcii in loc sa-si slabeasca umbletul si focul si-l tot iutesc si vin amenintari pana la o mie de pasi, pana la opt sute cat au venit si asta dimineata, pana la trei sute.
Era urgia lui Dumnezeu cum veneau.
-Sa iasa dorobantii sa le sara in coasta!
Au iesit dorobantii si cu multa iutime i-au izbit din partea dreapta. Turcii se faceau ca nici capul nu-i doare de dorobanti si s-apropiara de santuri.
-Sa mai iasa un batalion de pedestrime si sa-l izbeasca si de cealalta parte.
Batalionul a sarit cu multa manie in coasta stanga a turcilor. Acum turcii erau luati in foc de trei parti, dar gandul lor era la santuri si s-apropiau mereu.
Sa se mai azvarle odata calaretii si sa-i inconjoare batandu-i in spate.
Romanii intra in griji. Turcii se oprira la o suta cincizeci de pasi si trageau necontenit spre santuri. Se gateau dupa semne sa s-azvarle si cu baioneta.
Si erau cumplit batuti din sase parti; din fata ii improscau flacaii din santuri, dintr-amandoua coastele ii stramtorau pedestrasii cu pustile, iar la spate ii suparau calaretii cu sabiile. Si parca erau jurati sa nu miste din loc, asa steteau de intepeniti pe loc.
-Sariti la tunuri, romani, si dati cu obuzurile.
Atata le mai ramanea romanilor. Daca nici tunurile n-o sa-i scoata pe turci din sarita, atunci avea sa se incinga o lupta piept la piept - si fereasca Dumnezeu - Vidinul e aproape, iar in Vidin vro patruzeci de batalioane de turci, care puteau sosi cat ai bate in palme.
Cine a indreptat tunul romanesc, buna mana a avut. Nu l-a indreptat spre pedestrime, ci spre siragul de tunuri turcesti care bateau spre noi. Ghiuleaua a mers asa de bine ca lovi drept in gura unui tun turcesc: tunul sari departe pe campie si rotile lui zburau in toate partile.
Tunarii turci au incremenit. Atata le-a fost si strangandu-si tunurile au strigat romanilor: sa ne vedem sanatosi si au apucat la fuga in goana cailor spre Capitanovcea.
Pedestrimea lor, cand au vazut tunurile lor fugand, si-a vazut nadejdea perindu-i, si mai stand catava vreme in foc, a apucat si ea pe urma tunurilor, adunandu-si mortii si ranitii de pe campie.
Ai nostri i-au urmarit cu gloante. Calaretii au sarit dupa ei si i-ar fi gonit rau, daca nu le-ar fi stat in drum tunurile turcesti. Tunarii turci fugira pana in marginea satului, dar aici se oprira si intorcand tunurile au inceput sa bata largul campiei, asa ca n-aveau larg destul calaretii nostri sa alerge dupa turci. Iar tunurile lor au stat toata ziua de galceava cu tunurile noastre si abia spre seara s-au ascuns in sat.Smardanul si Vidinul - 01
Smardanul si Vidinul - 02
Smardanul si Vidinul - 03
Smardanul si Vidinul - 04
Smardanul si Vidinul - 05
Smardanul si Vidinul - 06
Smardanul si Vidinul - 07
Smardanul si Vidinul - 08
Smardanul si Vidinul - 09
Smardanul si Vidinul - 10
Smardanul si Vidinul - 11
Smardanul si Vidinul - 12
Smardanul si Vidinul - 13
Smardanul si Vidinul - 14


Aceasta pagina a fost accesata de 1970 ori.