Smardanul si Vidinul - 04

Smardanul si Vidinul - 04

de George Cosbuc


A cincea zi de Craciun, toata tabara de la Lom s-a pus in miscare. Ostirea cea din frunte s-a desfasurat inaintand asuora Vidinului.
Cel dintai sat intarit cu redute si aparat de multa turcime era Nazir-Mahalaua. Dupa cat se stia din stirile iscoditorilor nostri, intr-acest sat erau trei mii de pedestrasi cu sase tunuri si vro doua sute de calareti. Era cu putinta sa fie mai multi.
Dis de dimineata, intr-o joi, ostirea noastra porni pe trei drumuri spre Nazir-Mahala. Dorobantii din Dolj, cu doua tunuri, se furisara pe langa Dunare ca sa izbeasca satul in partea dr4eapta, dorobantii din Braila si din Ramnic, ajutatu de cei din judetul Olt cu sase tunuri, pornira spre stanga. Acestia aveau sa ocoleasca satul si sa inchida drumul spre vidin, pe unde putea sa fuga turcii.
La mijloc, pe sosea, inaintau spre sat dorobantii din Mehedinti, cei din Arges si un regiment de linie.
Lupta aveau s-o inceapa cei din partea stanga. Dar acestia avand sa faca drum lung pana sa ocoleasca pe departe satul, au intarziat.
Dorobantii din Dolj, cei din dreapta, au tot asteptat s-auda tunul la stanga, in dosul satului, ca sa se azvarle pe turci. Caci asa era porunca, sa nu dea navala spre sat pana n-o auzi tunul in dosul satului. Neauzindu-l insa, din pricina intarzierei dorobantilor braileni, au gandit ca poate tunul a dat semn de incepere si ei nu l-au auzit. In credinta aceasta, au inaintat prea tare si deodata s-au pomenit in focul turcilor.
Indata ce i-au zarit pe ai nostri, turcii au inceput sa bata cu tunurile in ei, doljenii n-au raspuns, ci dandu-se putin indarat s-au adapostit intr-o valcea si nu stiua ce sa faca. Se mirau ca nu aud tunurile romanesti, nici la mijloc de sosea, nici la stanga.
Cei din stanga, cum am spus, au intarziat, caci aveau de facut un drum lung si anevoios. Cei din mijloc au pornit insa iute. S-au desfasurat pe sosea in chip de ochitori, mehedintenii in frunte, argesenii pe urma, iar indarat in siruri de navala ostenii de linie. Ei, cu tunurile gata sa bata, au tot inaintat: au ajuns pana in marginea santului, dar n-au vazut nici macar un fes turcesc. Din pricina aceasta ei n-au tras cu tunul, caci n-aveau in cine, si nu puteau sa bata ca sa nu incurce pe ai nostri pe cei din dreapta si din stanga, care ar fi crezut, auzind tunurile, ca s-a inceput lupta.
Si afara de aceasta, toti aveau porunca sa nu intre in foc, pana n-or auzi tunul nostru din stanga.
Intr-un tarziu l-au auzit.
Brailenii si ramnicenii, indata ce au ajuns in dosul satului, au fost vazuti de turci care au inceput sa raspunda si toata dorobantimea s-a azvarlit spre turci.
Cand au auzit tunul, mehedintenii de la mijloc au navalit pe sosea spre redutele turcesti in pas alergator. Tot intr-aceeasi vremea cei din dreapta, doljenii, care atata asteptau, iesira din valcea si o luara la fuga cu baionetele pe pusca spre redute.
Izbiti din trei parti, turcii din redute n-asteptara lupta cu baionetele pe pusca spre redute.
Izbiti din trei parti, turcii din redute n-asteptara lupta cu baionetele; iesira din sat si de prin santuri cu multa graba si in mare neoranduiala, apucand-o la fuga spre Vidin. Doljenii au fost cei dintai care au intrat in sat si prinr edute, luandu-le in stapanire, implantand pe ele steagul regimentului intai de dorobanti. Au gasit prin sat corturi, haine, plumbi, ghiulele, faina pusti de ale turcilor. Numai tunurile si le-au scapat turcii, ducandu-le cu ei.
Lupta insa nu era sfarsita. Turcii din Vidin, auzind tunurile, au iesit din cetate ca sa vie intr-ajutor celor din Nazir-Mahala.
Dar ai nostri de peste Dunare, de la Calafat, i-au vazut. Si i-au lasat sa iasa la larg, i-au lasat sa se desfasoare pe sosea, si cand i-au vazut ajunsi intr-un loc mai neted au inceput sa-i bata cu tunurile. Batalioanele turcesti s-au zapacit, risipindu-se, dar mergeau inainte. In drum insa au fost intampinate de cei ce fugeau din Nazir-Mahala si atunci facandu-si cu totii spaima s-au intors si au rupt-o cu totii la fuga spre Vidin.
Regimentele noastre intrara prin santurile cucerite si-si asezara tunurile prin redute, in locul celor turcesti si incepura a trazni acum de-a dreptul in cetatea Vidinului, care se vedea la vreo cativa kilometri.





Smardanul si Vidinul - 01
Smardanul si Vidinul - 02
Smardanul si Vidinul - 03
Smardanul si Vidinul - 04
Smardanul si Vidinul - 05
Smardanul si Vidinul - 06
Smardanul si Vidinul - 07
Smardanul si Vidinul - 08
Smardanul si Vidinul - 09
Smardanul si Vidinul - 10
Smardanul si Vidinul - 11
Smardanul si Vidinul - 12
Smardanul si Vidinul - 13
Smardanul si Vidinul - 14


Aceasta pagina a fost accesata de 1734 ori.