Smardanul si Vidinul - 10

Smardanul si Vidinul - 10

de George Cosbuc


Maiorul Ulescu a inceput sa povesteasca ce i s-a intamplat lui.
El ramasese in reduta cucerita ca sa pazeasca robitii, dupa ce plecase colonelul Cotrut cu ai sai in satul Smardan.
Abia plecase colonelul cand incepura sa vie in reduta companii de-ale maiorului Stoilov. Ele spuneau ca, neputand razbi de focul turcilor, s-au adapostit in santul cel larg din stanga putului, iar dupa ce a mai slabit focul turcesc, s-au sculat si-au venit la reduta.
Maiorul Ulescu, vazand ca lupta se lungeste in sat si auzind impuscaturi mereu, a lasat robitii in paza capitanului Amarasteanu si a plecat in sat ca sa dea ajutor colonelului. In marginea satului s-a pomenit insa ca turcii trag de la stanga, de undeva, in companiile sale.
"Alta reduta", strigara soldatii. Maiorul banuind ca prin sat e lupta mare, nu sita ce sa faca. Sa intre in sat, ori ca coteasca la stanga spre reduta. Dar in urma, chemand pe maiorul Teleman, care isi randuia companiile in cimitirul satului, amandoi se repezira spre reduta.
Turcii, indata ce vazura pe ai nostri, au sarit la tunuri. Dar acum erau zapaciti de groaza, n-au indreptat tunurile cum se cuvine si trageau prea scurt. Obuzurile cadeau tot la picioarele romanilor, scormonind pamantul. Atata rau le-au facut numai ca pamantul scurmat de ghiulele sarea in toate partile, izbind pe soldati.
Dar baietii alergau cu virtute si s-azvarlira pe reduta.
Turcilor nu le ardea de bataie. Cand au ajuns romanii la parapet, turcii le-au iesit inainte, dandu-le pustile. Maiorul i-a adunat pe toti in reduta ingramaduindu-i intr-un colt, tot cam vreo trei sute, ca si in cealalta reduta. Aveau si doua tunuri.
Maiorul a implantat un fanion pe parapet si se gandea sa lase si aici o paza, iar el sa plece in sat. Dar nu mai auzea impuscaturi in sat. Se vede ca se ispravise lupta intr-un fel. Dar nu stia cum.
Nu dupa multa vreme, flacaii auzira trambitele noastre sunand de adunare, dincolo de Smardan. Atunci le-a venit inima la loc, cac stiau ca e biruit Smardanul.
In vremea asta se vazura prin ceata niste companii apropiindu-se de reduta. Nu stia nimeni cine sunt, iar soldatii nostri sarira pe parapet cu pustile incarcate si se gateau sa traga. Maiorul sta pe ganduri.
Sa fie romani? Nu credea. De unde sa vie ei, dintr-acolo? Dar turcii, iarasi nu puteau sa fie; companiile se vedeau inaintand ca la adunare de osti, si nu in siruri stranse de bataie. Poate ca sunt turci care nu stiau ca reduta e cucerita si acu veneau intr-ajutorul ei.
Maiorul s-a urcat in picioare pe parapet, s-a uitat multa vreme, s-a uitat mai bine prin ceata si in urma a strigat flacailor:
-Nu trageti, copii, ca sunt dorobantii!
Nu erau multi si aveau cu ei pe un subofiter. Regimentul dorobantilor fusese trimis sa bata reduta de dincolo de raul Deleanca, de unde se auzeau tocmai acum impuscaturi, dar a fost rupt de focul turcesc.
Mana aceasta de dorobanti erau dintre cei rupti. Neputand sa mearga inainte, ei s-au abatut incoace, vazand fanionul pe reduta.
Inca de pe vremea cand se muncea maiorul sa vada de pe parapet ce companii s-apropie, incepura s-auda din nou impuscaturi de peste rau, de la a treia reduta. Turcii trimiteau gloante si spre reduta aceasta.
Cand au fost dorobantii aproape de tot, maiorul de pe parapet, le-a strigat: "Auziti impuscaturile!" si n-a voit sa-i primeasca in reduta. A strigat subofiterul sa se intoarca si sa mearga acolo unde au fost trimisi, la reduta de peste rau.
Subofiterul a voit sa raspunda ceva, dar tocmai atunci a venit un glont din reduta de peste rau si l-a izbit drept in cap. Neavand acum nici un ofiter, dorobantii nu se puteau intoarce; maiorul i-a primit in reduta, caci erau si putini si fara ofiteri si nu puteau sa se duca in foc.
In urma auzira din nou pe marginea Smardanului trambitele sunand de repaos si de adunare si atunci Ulescu a lasat in reduta o paza si el a plecat intr-acolo sa se impreune cu companiile colonelului Cotrut.
Dar, pana sa soseasca, s-au astamparat impuscaturile de pe rau. Se vede ca si acolo s-a ispravit intr-un fel. "Doua redute sunt cucerite si sub buna paza, zise maiorul Ulescu, satul Smardan este golit de turci. Daca dorobantii au cucerit si a treia reduta, atunci suntem fara nici o grija,  ca atata e tot ce-au avut turcii!".

Smardanul si Vidinul - 01
Smardanul si Vidinul - 02
Smardanul si Vidinul - 03
Smardanul si Vidinul - 04
Smardanul si Vidinul - 05
Smardanul si Vidinul - 06
Smardanul si Vidinul - 07
Smardanul si Vidinul - 08
Smardanul si Vidinul - 09
Smardanul si Vidinul - 10
Smardanul si Vidinul - 11
Smardanul si Vidinul - 12
Smardanul si Vidinul - 13
Smardanul si Vidinul - 14


Aceasta pagina a fost accesata de 2140 ori.