Smardanul si Vidinul - 08

Smardanul si Vidinul - 08

de George Cosbuc


Pe reduta falfaia acum steagul romanesc. Flacaii steteau asternuti pe jos, ca sa mai prinda suflet.
Dar, deodata incepura sa suiere peste capetele lor gloante: in urma, plumbii plouau de-a dreptul in reduta. Flacaii sarira in picioare.
Robitii turci ingalbenira si incepura sa tremure.
De unde vin gloantele? intreaba colonelul pe robiti; iar unul, care stia romaneste, raspunde:
-Din sat, din Smarda. Sunt soldati ascunsi prin case.
-Multi sunt?
-Nu stiu. De aici din reduta au apucat sa fuga in sat vreo doua sute, pana n-ati intrat voi. Si mai erau in sat si altii.
-Dupa mine, baieti, in sat! zise colonelul, si luand steagul de pe reduta, porni cu el, urmat de doua companii. Colonelul, obosit, cum era, voi sa incalece, dar calul speriat de impuscaturi, nu stetea locului si se izbea mereu. Nu era vreme de pierdut; colonelul dete calului drumul campiei, sa se duca unde o vrea, dar el pleca pe jos.
Turcii din sat, cand au vazut companiile inaintand, si-au adunat focurile spre ele, lasand in pace reduta. In reduta ramasese maiorul Ulescu cu vreo cinci sute de oameni, ca sa pazeasca robitii.
Usile caselor din sat erau inchise cu zavorul, iar de pe ferestre trageau turcii focuri. Ai nostri se tineau stransi, dupa colonel.
-Aici, baieti, la casa asta! striga din dreapta si flacaii se repezeau spre casa. Unii trageau spre ferestre, altii se trudeau sa sparga usa; multi impuscau de aproape in streasini ca sa aprinda casa. Iar daca razbeau inauntru, se incaierau cu turcii prin tinda si prin odai, se prindeau de piept si se zvarcoleau, se strapungeau cu baioneta, ucizandu-se la stramtoare.
Turcii aveau topoare in casa,aveau revolvere si se aparau bine. Multi aveau nisip, pe care-l aruncau in ochii baietilor nostri si pana ce baietii se zbuciumau cu ochii inchisi, turcii ii taiau bucati cu topoare.e
O seama de turci putura sa-si mantuie capul cu fuga, apucand-o prin gradini. S-au vazut insa cativa care s-au azvarlit de-a dreptul intre companiile noastre, fara veste, doborand cu toporul pe cei zapaciti.
Si asa inaintau romanii din casa in casa, impuscand in toate partile, aprinzand case si alergand sa ucida pe turci care sareau pe ferestre, cautand sa fuga. Gloantele turcesti izbeau copacii de pe strazi, loveau in casele de lemn, si in toate partile sareau tandari ranind pe romani.
In urma romanilor arde satul si era vuiet si vuiet si cumplire muta.
Nimeni se mai gandea la mila. Si cu atata manie s-azvarleau romanii prin case, incat era minunea lui Dumnezeu ce facusera. Se repezeau cu umarul in usile inchise, de sareau usile tandari, cutreierau odaile, ducand pierire. Spun ca s-au gasit intr-o casa cinci turci, strapuns de un singur roman, iar el mort intre dansii fara nici o rana. Murise din traznire de inima, in urma maniei prea repezi in miscari.
Si s-au gasit, prin casele de lemn, turci strapunsi si tintuiti in perete, cu baioneta prin ei. Asa de cu virtute izbeau romanii, de trecea baioneta prin turc si prin perete, si se rupea si ramanea turcul in baioneta legat de perete. S-au gasit romani morti prin podul caselor, inclestato de gat cu turcii.
Colonelul Cotrut povesteste ca, dintr-o casa, un turc ochise spre dansul. Glontul ii trecuse pe la ureche, iar scanteiele il izbira in obraz facandu-i arsuri. Glontul a lovit in cap pe un soldat de langa colonel. Soldatii sar si inconjoara casa; dau sa sparga usa, n pot; trag focuri de revolver pe fereastra. In urma usa cesei se deschide si iese un turc inalt si frumos si -si lasa jos pusca. Ai nostri sarira sa-l ucida, dar colonelul i-a oprit. Turcul, vazand bunatatea colonelului, s-a alipit de el si s-a tinut tot de dansul, intocmai ca un cane de stapanul sau, urmandu-l prin sat.
Companiile ajunsera acum in marginea satului. Tot satul era curatit de turci.
Dar aici se pomenira iarasi intr-o ploaie de gloante. Veneau multe si iute, de pe campie, de undeva.
Iata ca sosesc de pe marginea satului cateva companii romanesti din batalionul care se adapostise in santul de langa put.
-De unde trag turcii? intreaba colonelul, e vreo reduta?
-De la telegraf, raspunsera companiile. S-au adunat turcii acolo.
Pe campie, intre Smardan si Inova, era o casa mare cu doua randuri. Aici aveau turcii si telegraf.
-Haideti, sa-i dam gata si pe ei! zise colonelul, si flacaii s-adunara pe langa dansul. Era adevart ca nu erau multi turci, dar ocheau bine si pe campia neteda in gramada. Ucisera pe multi de ai nostri.
Romanii incep s-alerge si intr-o clipita inconjoara casa. Turcii, ne mai putand sa traga cu pustile, au dat sa sara pe ferestre, dar care cum sarea, ajungea in baioneta. Se mai tineau insa o mana dintre ei prin odai. Romanii sparg usile, se urca pe scari, imbrancindu-se cu turcii care le tineau calea, intra prin odai si-i omoara pe toti.
Focul a incetat si din partea noastra si dintr-a turcilor. Atunci au inceput trambitele sa sune de repaos si companiile s-adunara pe langa steag. Sanitarii adunau prin sat si pe cei morti.

Smardanul si Vidinul - 01
Smardanul si Vidinul - 02
Smardanul si Vidinul - 03
Smardanul si Vidinul - 04
Smardanul si Vidinul - 05
Smardanul si Vidinul - 06
Smardanul si Vidinul - 07
Smardanul si Vidinul - 08
Smardanul si Vidinul - 09
Smardanul si Vidinul - 10
Smardanul si Vidinul - 11
Smardanul si Vidinul - 12
Smardanul si Vidinul - 13
Smardanul si Vidinul - 14


Aceasta pagina a fost accesata de 1841 ori.