Smardanul si Vidinul - 02
de George Cosbuc
Ostirea care a adus pe turcii robiti in tara nu s-a mai intors pe campul luptelor. Ea a fost insirata de-a lungul Dunarii intre Calarais si Oltenita ca sa strajuiasca ostirile turcesti adunate la Silistra si la Rusciuc.
Intr-aceasta ostire era si regimentul dorobantilor din Iasi si Vaslui. Acest regiment s-a batut mai inai la Plevna - cucerind redanul Grivitei - si mai mult, caci necontenit a fost tot in foc. Era regimentul cel mai scazut si cel mai obosit in lupte, dintre regimentele noastre de pedestime. De aceea, el nici n-a mai fost dus in tabara pe langa Dunare, ci de-a dreptul a fost deconcentrat si trimis acasa.
Toate celelalte regimente au mai stat sub arme inca sase luni.
Ostirile plecate dela Plevna s-au impreunat cu dorobantimea, care a batut Rahova, la Lom-patarca, si au facut o tabara mare, numita Tabara de la Golent, sau "de pe raul Lom".
Ca sa intelegem mai bine alcatuirea acetsei tabere, trebuie sa ne intoarcem cu gandul la luptele de la Rahova. Va aduceti aminte ca turcii din Rahova au fugit intr-o noapte spre Vidin; ca mehedintenii le-au inchis calea la podul Harletului. Cati turci au scapat de mehedinteni si de rosiori au apucat largul pe langa Dunare si s-au adunat la Lom-Palanca intr-o cetatuie de pamant. Colonelul Slaniceanu a trimis intru urmarirea lor pe calarasii din Gorj si din Muscel si pe cei din Suceava.
Calarasii acestia cutreierara campiile, speriind pe basibuzucii si pe putinteii pedestrasi turci aflatori pe ici, pe colo ca garnizoane prin sate. Toti turcii fugira spre Lom-Palanca. Dar ai nostri de peste Dunare, care strajuiau malul, vazand pe turci adunati la Palanca au inceput sa-i bata cu tunurile. I-au batut sase zile si au bagat groaza in ei. In urma a inceput sa treaca pedestrime de-a noastra peste Dunare, deodata cu sosirea calarasilor care veneau despre Rahova.
Turcii din Lom-Palanca, vazandu-se izbiti si de calarasi si de dorobantimea treuta peste Dunare, au fugit de cu buna-vreme si s-au adunat la Belgragic si la Vidin.
Ai nostri au intrat la Lom-Palanca. In scurta vreme a sosit toata ostirea de la Rahova si a inceput sa-si faca santuri si itnarituri, asezandu-si tabara temeinic.
Aici, in tabara de la Golent, le-au sosit vestea despre caderea Plevnei si li s-a trimis stirea ca le va sosi tabara Plevnei intr-ajutor.
Dar pana ce au sosit toate ostirile de la Plevna a trecut mai mult de o luna. In durmul lor, ele au dat tot de sate pustii, de aceea zice cantecul ostasesc:
De la Plevna pana-n Lom
N-am gasit picior de om.
Stolurile noastre de calareti risipite pretutindeni, din tabara de pe Lom, au fugarit pe turci de prin toate satele, asa ca ai nostri pe la Craciun erau stapani pe toate tinuturile de la Rahova pana aproape sub zidurile Vidinului.
Sarbatorile Craciunului le-au petrecut ai nostri in corturile taberei de pe Lom. Purina parte de ostire, cea pornita mai in urma de la Plevna, si-a petrecut sarbatorile pe drum, prin sate pustii si pe campii viscolite; aceasta abia a treia zi de Craciun ajunge in tabara cea mare.
Smardanul si Vidinul - 01
Smardanul si Vidinul - 02
Smardanul si Vidinul - 03
Smardanul si Vidinul - 04
Smardanul si Vidinul - 05
Smardanul si Vidinul - 06
Smardanul si Vidinul - 07
Smardanul si Vidinul - 08
Smardanul si Vidinul - 09
Smardanul si Vidinul - 10
Smardanul si Vidinul - 11
Smardanul si Vidinul - 12
Smardanul si Vidinul - 13
Smardanul si Vidinul - 14
Aceasta pagina a fost accesata de 2224 ori.