Sarirea noastra intr-ajutor - 08

Sarirea noastra intr-ajutor - 08

de George Cosbuc


De cealalta parte, la satul Grivita, rusii o patira tot asa. Dintai biruira de rpetutindeni, iar la urma pretutindeni fura batuti.
Lupta, pe partea asta s-a petrecut la reduta Grivitei, la acea vestita reduta. cea mai mare dintre toate, car ea potopit cele mai multe ostiri si rusesti si romanesti. Pentru dobandirea ei, au perit peste patru mii de oameni.
Rusii inaintara spre Grivita cu trei regimente. Ei se repezira dupa obiceiul lor, cu capul plecat si cu pusca in mana si luara cele dintai santuri, se repezira spre cele din linia a doua, si dupa o lupta cu negraita perdere de oameni, cucerira si acest rand de santuri, si se napustira in valea din fata redutei.
Coasta vaii se umpluse de sange, asa ca se facura siroaie si curgeau in vale, ca dup-o ploaie. Dar, rusii ajunsera la al treilea rand de santuri, cele de sub parapetul redutei. Erau putini acum rusii, dar infierbantati de tot, de nu-si mai dadeau socoteala de cati sunt si unde merg.
Ei sar in santuri, s-agata de parapet, dar aici li se ispraveste vitejia. Turcii de sus, scot iataganele, pun baionetele pe pusca, intorc patul pustii si taie si strapung si strivesc pe cei ce nazuiesc pe parapet. Rusii cad impinsi in sant. Atunci, doua batalioane rusesti pornesc intr-ajutor de pe muchea dealului, dar atata foc azvarl turcii asupra lor, incat rusii cad mereu, cad intr-una si cand a fost in vale n-a mai ramas nici unul in picioare. Tot asa e valul napraznic pe mare: vine puterninc, dar venind tot scade, scade si piere in urma si se face una cu luciul marii.
Rusii se detera indarat, cum putura. Darnu lasara reduta. Alte regimente sosira si intrara in santuri. Insa, strivite cu totul, se retrasera si ele. A treia oara proni alt rand de batalioane, dar acestea nici nu putura strabate pana la reduta, nu atat de focul turcilor, cat de mormanele de cadavre si de ranitii rusi care acopereau vaile. In urma veni si noaptea. Rusii isi bagasera in foc mai toata ostirea, erau sfaramati cu totul, si incepura sa se retraga, departe, departe.
Astfel de amandoua partile, rusii fura batutui cumplit.
Daca Osman ar fi pornit atunci dupa rusi, cu batalioane si cu calaretii, i-ar fi imprastiat ca pleava si ar fi putut sa-i impinga si sa-i arunce in Dunare si sa faca sa rada toata lumea cu hohot de patania rusilor, care a pornit cu gura asa de mare. Osman, dupa ce a fost prins mai tarziu la Plevna, a spus ca atunci cand i-a vbatut pe rusi a doua oara, avea putintica oaste si credea ca rusii au rezerve mari in urma. Daca ar fi stiut ca rusii n-au de loc rezerve cu tot putinul ostirii sale s-ar fi luat dupa ei.

Sarirea noastra intr-ajutor - 01
Sarirea noastra intr-ajutor - 02
Sarirea noastra intr-ajutor - 03
Sarirea noastra intr-ajutor - 04
Sarirea noastra intr-ajutor - 05
Sarirea noastra intr-ajutor - 06
Sarirea noastra intr-ajutor - 07
Sarirea noastra intr-ajutor - 08
Sarirea noastra intr-ajutor - 09
Sarirea noastra intr-ajutor - 10


Aceasta pagina a fost accesata de 1716 ori.