Cucerirea Rahovei - 04

Cucerirea Rahovei - 04

de George Cosbuc


Cand a auzit domnitorul nostru cat de bine s-au purtat dorobantii, i-a venit inima la loc. Si el, cu toata increderea in barbatia romanului, purta putintica grija de izbanda la Rahova.
Dar, acum vazand purtarea dorobantilor, a dat porunca ostirii sa plece fara zabava asupra cetatii. Rahova e tocmai in fata Bechetului, ia la Bechet stetea in tabara putina oaste de dorobanti, cu tunuri ca sa pazeasca Dunarea. Acestora li se dete porunca sa stea gata si, in ziua cand pedestrimea noastra va bate Rahova, ei sa dea cu tunurile de peste Dunare in cetate, ca sa zapaceasca pe turci.
Astfel, Rahova avea sa fie batuta de doua parti.
Era insa o primejdie: turcii din Vidin, care n-au avut nevoie pan-acum sa se miste, puteau sa se-adune in ziua raului la Rahova.
Trebuiau impiedicati prin oaste calareata, care sa-i hartuiasca si sa le inchida drumurile. Aceasta era pricina pentru care domnitorul a tirmis de la Plevna amandoua regimentele de rosiori ca sa ia in stapanire durmurile de la Rahova spre Vidin.
Cu venirea rosiorilor ni s-a intamplat o neplacere. Rusii s-au gasitr si ei gata sa trimita un regiment de calareti la Rahova. Si nu era nevoie. Si nu ne-a placut ca s-au amestecat ei intr-asta. Am fi voit sa cucerim Rahova numai cu romani si izbanda sa fie numai a noastra. Rusii simteau aceasta si tocmai de aceea se indesau la cinste: ca sa nu ne lasa numai noua lauda intreaga.
Pe mine ma bate gandul ca rusii isi faceau socoteala asa: daca nu vor izbandi romanii, rusinea va fi numai a romanilor, caci noi rusii am fost prea putini in lupta; daca vor izbandi cinstea va fi a noastra, ca si noi am fost pe acolo. A spus cineva in gluma, si poate n-a spus rau, caci rusii nici n-au trimis pedestrime, de vreme ce pedestrimea fuge cu anevoie, si-o ajung in graba vrajmasii; au trimis calareti, caci daca s-ar fi intamplat, sa fuga ostirile de la Rahova, atunci rusii sa poata fugi mai cu temei.
Inainte de a povesti cum au alungat romanii pe turci din cetate, sa vedem cum era facuta cetatea.
Dealurile care se intind unul dupa altul pana in malul Dunarii apara Rahova de doua parti, despre miazazi si rasarit. Despre miazanoapte o apara Dunarea cu malul ei inalt si prapastios. Despre apus orasul e deschis cu totul.
Rahova sau Oreava e locuita de bulgari si de turci si e ascunsa despre dealuri, cu fata spre Dunare, iar cetatea ei stetea pe dealuri deasupra orasului si era facuta din ziduri de pamant. La mijloc, tocmai pe creasta cea mai inalta a dealului era o reduta mare in patru colturi, avand si la dreapta si la stanga cate o cetatuie mai mica, iar acestea fiecare avand cate o alta adapostire si mai mica jos pe coasta dealului si mai in lature. De-a lungul dealului erau, deci, cinci intarituri de pamant. Pe la mijlocul dealului era un rand de santuri cat e de lung, iar de vale alt rand, iar jos in vale al treilea rand. Si in toate santurile acestea turci, adapostiti, si tunuri.
Ca s-ajungi la cetatea cea mare din mijloc, trebuia sa cobori pe dealul din fata, sa cuceresti santurile din vale sa te urci la deal catre cetate, peste alte santuri, si tot asa. Aceasta este partea despre miazazi. Pe partea despre rasarit e si mai rau. Pe acolo nu te poti apropia de loc, din pricina unei rape. O valcea mica taie dealul de-a curmezisul, iar paretele vaii e drept ca paretele casei si inalt cat dealul. Pe partea asta apararea cetatii e vegheata.
Daca ne intoarcem noi cu fata spre Dunare, atunci iata cum ni se arata Rahova; in spate aparata de Dunare, in stanga de rapa numita a Lascovatului, in fata de dealul cu santuri si cu cetatui, iar in dreapta spre Vidin deschisa. Pe partea asta nu sunt dealuri; valea e larga si cu sosea. Aceasta sosea, iesind din Rahova, trece peste raul numit al Schitului peste un pod de piatra, in fata satului romanesc Harletul si duce tot spre cuiburi de pagani, spre Lom-Palanca si Lom-Arcer si Cibru si inspre ingrozitoarea cetate de piatra a Vidinului, de unde s-a prizarit Osman-pasa.





Cucerirea Rahovei - 01
Cucerirea Rahovei - 02
Cucerirea Rahovei - 03
Cucerirea Rahovei - 04
Cucerirea Rahovei - 05
Cucerirea Rahovei - 06
Cucerirea Rahovei - 07
Cucerirea Rahovei - 08
Cucerirea Rahovei - 09
Cucerirea Rahovei - 10
Cucerirea Rahovei - 11
Cucerirea Rahovei - 12


Aceasta pagina a fost accesata de 2030 ori.