Razboiul nostru pentru neatarnare - Prefata

Razboiul nostru pentru neatarnare - Prefata

de George Cosbuc


Eu n-am avut de gand sa scriu o istorie completa si exacta a razboiului.
Nici nu m-as fi priceput s-o scriu. Si nici n-ar fi fost nevoie, caci pana acum avem trei istorii, scrise complet si cu toate amanuntele politice, tactice si strategice.
Eu m-am gandit la multimea cea mare, a taranimii, la dorobantii care au purtat razboiul si la tinerii nostri care vor fi ca maine osteni ai tarii. Lor le povestesc eu razboiul, si nu in intregimea lui. Am ales numai intamplarile de capetenie si, intrucat am cautat sa ma apropii de chipul de pricepere al multimii, m-am indepartat de pretentiile literare si de adevarul istoric cel spus prea cu mult cutremur si prea cu teama ca by va fi exact pana intr-un fir de par.
Povstirea mea nu va fi un izvor pentru istorie; sa dea Dumnezeu sa fie ceea ce am voit eu: un material de exploatat pentru poetii neamului nostru si pentru pictori; pentru tarani sa fie o carte de pilde din care sa invete iubirea de fapte vitejesti, dragostea de neam si de tara, sentimentul de datorie, increderea in puterile natiunii noastre si credinta catre domn si catre steagurile oastei. Iar tuturor, celor de sus si celor de jos, sa ne fie o propovaduire a tot ce ne ajuta intru intarirea neamului romanesc.
Se intelege, toate acestea sunt o tinta frumoasa, cea mai frumoasa si mai vrednica a unei carti si eu vorbesc de aceasta tinta ca de un lucru dorit, nu implinit. Dar vor veni dupa mine altii si vor scrie mai cu pricepere si mai bine si se vor tot apropia de aceasta tinta.
Gandul sa scriu ceva despre razboi, avand tinta aceasta, mi l-a dat dl. Haret, ministru al scolilor. Doua carti au izvorat din gandul acesta: cartea de fata si "Povestea unei coroane de otel". Ele se intregesc una pe alta si trebuie privite ca o singura carte, o poveste a redesteptarii noastre.
Cartea o inchin acelor ce au silit  pe turci sa ne inchine steagurile. Faptele povestite sunt ale lor, si as vrea sa le stie toata lumea si sa fie iarasi si iarasi povestitie si ridicate in slava, caci vrednice sunt, si dintr-insele ni s-a izvodit puterea de azi a neamului si statornicia tarii.


G. Cosbuc
Razboiul nostru pentru neatarnare - Prefata


Aceasta pagina a fost accesata de 2106 ori.