Fresco-ritornele

Fresco-ritornele

de George Cosbuc

1 Viata mea de mult s-a stins si-am ingropat-o. Sunt beat de cad in gropi, si-a cui e vina ? A obrajorilor cei cu gropiti, sireato !

2 Ea sta, cu sanul plin de pere, la fantana - Si ea mi-a dat s-aleg pe plac din san o para. Si m-am trezit ca-mi da deodata peste mana !

3

Pe punte-am sarutat mai ieri o fata, Si-acum au dat satenii jalba la prefectul, Ca fetele stau card pe punte ziua toata !
4

 Psaltirea popii o sarut, dar as lasa-o, Sarut si mana preotesei, si-as lasa-o, Pe fata popii n-o sarut, si-as saruta-o! 5 Cu ochi frumosi, cu piept rotund, asa zglobie, Tu, Doamne, ai facut-o numai ca sa minta Si numai ca sa-mi faci necazuri mie ! 6 Pendru dragute ne-am certat vro trei la coasa, - Din cearta m-am ales cu parul smuls si mana rupta, Da-ncalte a ramas ca-a mea e mai frumoasa ! 7 Cu sortu-n brau, cu mana-n sold, ea, cea sireata, Sta-n drum, anume ca s-o vad, sa-mi faca-n ciuda - De-ar fi ce-ar fi, tu azi nu-mi scapi nesarutata ! 8 Ii plac povestile, incet si la ureche, Si ce-i spui nou ! Dac-o sarut fara poveste, E vesnic noua pentru noi povestea veche. 9 Ei, vezi cum esti ! In prag la noi te-am prins de mana, Si-am vrut sa te cuprind, si pentru-atata lucru Ai plans si n-ai venit la noi o saptamana ! 10 De cand eram noi mici, mi-ai fost ca sora, Si prietena mi-ai fost de cand esti fata mare, Iar mama vrea d-acum sa-i fi, draguta, nora ! 11 Eu am de mult scriptura mea si-mi tin scriptura : Gurita fetelor cu sarutari s-astupa, Baietilor eu le astup cu pumnul gura ! 12 Vorbim rastit si ne-nganam raspunsul, Si-n sat cred toti ca asta-i vrajba veche, Iar seara noi ne sarutam pe-ascunsul ! 13 Usor te nalti, cand te-ai deprins sa birui greul - Cei rai ma-njura ! Nu stiu ei ce stiu copiii ? Pe cat smancesti, pe-atat de sus se nalta zmeul 14 Ea rade-n plansul meu ! Dar ea atata stie ! Eu stiu : Mi-e draga, si n-as vrea sa-mi fie draga, Dar draga daca nu mi-ar fi, as vrea sa-mi fie ! 15 Ieri ne-am certat! Si mi-e necaz ca uit prea iute - Azi, dupa ce m-a sarutat, mi-am dat de seama Ca ieri jurai sa nu-l mai las sa ma sarute ! 16 E galben soarele sub nor, si-i galben lanul Prin care treci tu, cea cu galbene cosite - Stii tu de ce-am ingalbenit si eu sarmanul ? 17 Mai sfanta-i dragostea decat orice psaltire - Cand ai draguta, esti cu ea mai sfant in carciuma Decat fara de ea pe prag de manastire ! 18 Eu om cu minte n-am vazut, sa nu sfarseasca Nebun, cand a iubit, dar drept e si aceea Ca om cu minte n-am vazut sa nu iubeasca ! 19 Eu am dragute multe-n sat, dar nici o fata N-a zis ca-i bine s-o sarut si sa-i tin drumul, Dar nici ca-i bine cand o las nesarutata.
Fresco-ritornele


Aceasta pagina a fost accesata de 2671 ori.